hello again

Am fost foarte ocupat. Am fost asa de ocupat ca nici nu mi-am dat seama. Nici nu mi-am dat seama când m-a prins. M-a prins și …gata!

Am schimbat multe lucruri în ultimul timp. Am schimbat slujba. Si de aici am schimbat si oamenii pe care ii vad in fiecare zi si locurile prin care trec. Eu cred ca oamenii si locurile au energia lor. Si energia locurilor își spune cuvântul. Oamenii își găsesc locul în comunitatea lor făcând un dans al energiei din interiorul lor pe muzica energiei din jurul lor. Energia din jurul meu s-a schimbat, o simt! Parți din mine pe care nu le știam ies la suprafață, părți din mine le simt scufundate în trecut. M-am schimbat.

Ati cunoscut oameni care duminica seara sunt nervoși, morocănoși ca mâine e luni și merg la serviciu?! Cred ca toți avem o mica reticenta de duminica seara. Duminica seara e gri. E o tranziție inevitabila spre …

De ce își schimba lumea slujba. Oare nu suntem toți niște mercenari. Mercenari ce atârnam de contracte si de negocieri mai bine sau mai prost făcute la un moment dat. De câte ori ne-am spus “Dacă as avea unde sa plec, mâine îmi dau demisia!”. Si de câte ori am făcut-o??? Eu cred ca suntem niște mercenari mincinoși. “Asa ma enervează șefa/șeful ca nu face nimic toata ziua si ma tot stresează pe mine!”  “Cine dracu l-a mai făcut și p’asta șef!” Da… niște mercenari mincinoși!

Un răspuns, la întrebarea de ce isi schimba lumea slujba, foarte plastic l-am primit de la o prietena: “Iti schimbi slujba când simți ca nu mai poți, ca nu mai ai aer și iți vine sa pleci și… pleci!”.

Care sunt cei mai importanți factori care țin un om la slujba lui:

  1. atmosfera generala în firma, relația cu colegii
  2. relația cu șeful direct
  3. salariul
  4. oportunitățile de avansare ca nivel de cariera

Dacă am considera cei patru factori egali atunci se pot distinge patru situatii:

  1. Patru din cele patru puncte sunt indeplinite este jobul ideal.
  2. Trei din patru înseamnă ca e ok, persoana e stabila pe locul ei.
  3. Nivelul doi din patru este un moment de îndoială favorabil schimbării.
  4. Si când doar unul din patru este atins dacă persoana in cauza nu a schimbat serviciul … ne punem întrebări serioase.

Asta este o teorie auzita si pe care mi-am însușit-o pentru ca mi-a plăcut foarte mult. As mai adaugă aici și duminica gri… Mie personal nu mi s-a întâmplat dar am văzut la alții.

Ma gândesc acum ce m-a determinat pe mine sa schimb slujba. Daca sunt întrebat direct … evit răspunsul. Nu mi-e rușine… in nici un caz!  Dar ma intimidez… mi-a fost greu sa plec din acel loc. Energia acelui loc mi-a priit. Cred ca asta s-a întâmplat cu toți cei care au lucrat sau lucrează acolo. Inca nu îmi dau seama de unde venea acea energie dar e clar acolo, câteodată mai evident câteodată mai ascuns. Eu când am plecat a trebuit sa închid ochii si sa îmi țin respirația, ca atunci când începi sa înoți pe sub apa.

Eu cred ca unul din factorii care imi lipseau a fost ultimul. Mi-a lipsit provocarea, cam incepusem sa ma plictisesc si nu in ultimul timp eram ffffoaarte aglomerat. Dar aglomerat cu chestii marunte chinuitoare care iti mananca ziua si esti la final deopotriva obosit si plictisit. Dar nici mare lucru n-ai facut in ziua respectiva. Da, cu siguranta imi lipsea provocarea!

Un al doilea factor este relația cu șeful! Aici n-am ce comenta. Dar ce te faci când te întâlnești cu șeful șefului?!?!? Aici e nasol, e treaba politica. Cum sa arunci cu oua la un km și sa nu se spargă și fără sa fie fierte!!! N-ai voie sa trișezi! Fără alte comentarii.

Un alt factor important este… criza economica. 😀 Daca intelegeti aluzia! Adevarul este ca eu mi-am schimbat slujba intr-un moment de criza. Parerea mea este ca acest lucru se intampla foarte rar, daca nu deloc. Da, aici trebuie sa recunosc ca am avut si o oferta financiara tentanta. De asemeni fara alte comentarii.

Am avut un proiect foarte important în care m-am implicat total: mult așteptata mutare a sediului central. Proiectul m-a prins si l-am “atacat” cu toata deschiderea. Planul cu așezarea birourilor si așezarea prizelor de pardoseala si distribuția cablurilor de rețea astfel încât sa se acopere uniform toate birourile, camera serverelor, așezarea rack-urilor si a legăturilor de date si telefonie. Par puține treburi. Dar dacă e sa le pui cap la cap … Si ce e mai periculos e ca trebuie sa iasă din prima si bine! Da, mi-a plăcut si m-am implicat! Surpriza a fost ca la final după un efort considerabil am fost uitați la mulțumiri… tot departamentul! 🙁 Nu voiam prima, nici sa fiu ridicat in slavi , dar am muncit acolo!! Pana la urma ne-am mulțumit si cu o erata la mailul de mulțumire… tot e ceva!

Dar oboseala si-a spus cuvântul! Mi-as fi luat po luna de concediu. Din păcate n-a fost posibil si a mai urmat o luna foarte  obositoare. Cred ca asta a pus capac! Atunci am simțit prima data “ca nu mai pot și îmi vine sa plec”. Dar e criza, nu sunt joburi… nu m-am agitat.

Si cum n-aduce anul ce aduce ceasul, am primit o oferta! N-am cautat, ci am fost cautat. A fost o pura intamplare. Dar s-a adeverit! Si gata! Asta a fost!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *