Echilibrul

Echilibrul

Patinam prin Herăstrău si m-a prin flama… am luat-o la vale. Parcul era aproape gol pentru ca era seara și m-am lăsat purtat de gravitație. Liniște, calm… doar fâșâitul ușor al vântului la urechi! Bineînțeles ca la finalul coborârii când aveam viteza maxima am găsit un grup compact de rolări opriți în mijlocul drumului… prea târziu ca sa mai pot frâna. Am scăpat la limita, aproape una cu pământul pentru a putea sa ma încadrez in umilul spațiu rămas. M-am ales doar cu o remarca: “Pe burtă, băăăi, pe burtă!…”.

Ce este echilibrul? De ce stam în picioare? Cum stam drepți? Vorba ‘ceea sa stam strâmb și sa judecam drept… Cum ne păstram echilibrul fizic și emoțional?

Informația

Fiecare alege din întâmplările de zi cu zi acele experiențe care ii sunt de folos. Relațiile dintre oameni sunt punerea in comun a ceea ce le prisosește fiecăruia și căutarea la ceilalți a ceea ce lor le lipsește. Pe asta se bazează manipularea. Cu totii manipulam in mai mare sau mai mica măsura conștient sau inconștient. Hai sa luam un exemplu simplu: hai la o bere. Motivul este ascuns si in comun de acord intre cei (minim) doi participanți la propunere. De fapt se dorește un moment de relaxare. Berea este doar un motiv. Rezultatul este o discuție mai mult sau mai puțin importanta. Câteodată berea este motivul. Câteodată discuția este importanta… depinde la fiecare dintre participanții la aceasta alegere. Sa presupunem ca eu am chef sa ma relaxez, un coleg are chef de vorba si altul simte nevoia unui pahar de bere rece. Si am ieșit cu totii si ne-am simțit o seara grozav. Fiecare si-a atins motivul principal si cel secundar declarat. De fapt fiecare din cei trei a folosit o mica manipulare. Manipularea se bazează pe zvonuri. Sau pe impresii parțiale dezvoltate artificial in direcții secundare.

Reacția

Reacțiile noastre sunt diverse la stimulii primiți. Fiecare reacționează diferit la aproximativ aceleași informații. Filtrul personal modifica informația primita si o alterează pentru a se mula pe formatul intern personalizat. De aici apare si expresia defect profesional. Hai sa luam un mic exemplu: o domnișoară draguță se întoarce si zâmbește. In funcție de profesie, vârstă, sex si dispoziție, informația poate fi analizata muult diferit: un tânăr ar observa frumusețea zâmbetului, o tânără ar remarca culoarea rujului, un dentist o pata mai închisă pe molar, un chirurg plastician ar observa o ușoare asimetrie, un ORL-ist ușoară deviație de sept nazal, un bărbat in vârsta a doua ar observa strălucirea tinereții. Si exemplele pot continua. Exista totuși un răspuns tipic, o medie obișnuita, naturala, astfel incat sa putem sa ne încadrăm într-un tipar. De obicei asta se întâmplă la stimuli simpli dar puternici, informații primare cu răspuns abrupt: frig-ger, cald-canicula, miros înțepător, etc. Dar plecând de la informațiile primare nefiltrate pe măsură ce informațiile mai complexe se aduna ele se amesteca amprenta personala se vede. De aici si diversitatea răspunsurilor.

Fascinant este echilibrul intre reacțiile învățate (ușor impuse de media generala) si cele personale dezvoltate. Un zâmbet este interpretat mai întâi ca un zâmbet si informația cuprinsa de acesta si apoi informațiile secundare impuse de “deformațiile profesionale”. Echilibrul poate fi alterat apoi si chiar se poate invata eliminarea raspunsurilor naturale(poker face). Daca adaugăm aici si alterarea informației inițiale prin manipularea in folos propriu echilibrul este cu adevărat spectaculos.

Rezistenta:

Din punct de vedere fizic un corp este in echilibru cand isi păstrează starea (de miscare sau nu, si depinde mult de punctul de reper ales). Un corp asupra căruia se acționează cu o forță F opune rezistenta cu o forță egala in valoare dar opusa ca sens. Simplist vorbind aste este regula de baza pentru echilibru.

Oamenii sunt refractari la schimbare – este o afirmație corecta bazata total pe principiul echilibrului. La fel si in plan emoțional, este necesar un timp de acomodare la noul stimul pentru ca forța de reacție (egala in modul si de sens contrar) sa poată fi învinsă si astfel noul stimul acceptat.

Dar echilibrul poate fi privit si dinamic. Mișcarea uniforma poate si ea privita ca echilibru. De exemplu patinatul pe role. Daca trec pe langa tine  la 40-50 cm cu o viteza de 20 km pe ora si cu o masa de (minim) 85 de kg – crezi ca nu sunt in echilibru? Ehee !!!! si inca cum! Si inca cum!!! Da! tot farmecul echilibrului trebuie sa fie in partea dinamica, in care informațiile utile nu se schimba dar cele neimportante se schimba cu o rata cunoscuta astfel inat nu exista urma de plictis si monotonie, dar nici rezistenta la schimbare…

Ruperea barierelor:

E adevarat ca schimbarile majore trebuiesc operate fortat…

Deci viteza pe roti si atenție la pietricele, câini cu și fără lesa si copii care nu știu sa meargă bine!!! Ca sa nu operam schimbări majore la viteza prea mare…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *